19/06/2024

Welke materialen voor keukenmeubels?

Voor een keuken heeft elk materiaal verschillende kenmerken (stevigheid, weerbestendigheid, esthetiek, hygiëne, enz.) waarmee rekening moet worden gehouden om de juiste keuze te maken. Zoals op elk gebied van bouw of renovatie zijn er verschillende modellen meubelen en producten op de markt, en wij hebben een gids voor de juiste meubelen. De selectiecriteria zijn niet alleen gebaseerd op het verkregen design, maar ook op de technologische en praktische voordelen van elk materiaal (hout, laminaat, melamine, glas, enz.).

Roestvrij staal, het belangrijkste materiaal voor keukenmeubelen

Roestvrij staal is het metaal bij uitstek voor de afwerking van keukenmeubelen, zoals spoelbakken. Het trekt mensen aan vanwege de bijzondere hygiënische eigenschappen voor veel essentiële apparatuur. Dit komt doordat het materiaal geen porositeit heeft, waardoor het aanzienlijke antibacteriële eigenschappen heeft. Een werkblad in roestvrij staal is thermisch gevoelig en is bestand tegen elke onderdompeling en warmtebehandeling. Het is het belangrijkste materiaal dat voor spoelbakken wordt gebruikt. Niettemin is het gevoelig voor krassen en wordt het na verloop van tijd minder glanzend. Om dit op te vangen, verkiezen we honingraatmodellen. Roestvast staal is vormvast en is het enige materiaal dat geschikt is voor het ontwerp van een gasfornuis. Naast roestvrij staal kunnen ook andere metalen worden gebruikt, zoals zink, koper en tin.

Hout: voor een natuurlijker design

Zeer interessant omdat het hout van de fronten van keukenmeubelen bestand is tegen de stress van het dagelijkse leven. Het is geschikt voor alle soorten meubels en kleuren. Wat de afwerking betreft, hebt u een ruime keuze: glanzend, satijn, mat, met of zonder reliëf. Het geeft ook een meer natuurlijke uitstraling aan het keukenfront. Beuken, grenen, noten, kersen en eiken behoren tot de meest gebruikte houtsoorten in Frankrijk en geven een natuurlijke smaak en een onweerstaanbare charme die past in de trend van moderne keukens. Bij de keuze van de beschikbare houtsoorten is het belangrijk op te merken dat massief hout een authentiek design geeft, terwijl de prijs niet voor iedereen is weggelegd. Wij geven de voorkeur aan gelijmd gelamineerd hout boven volledig gelakte of gebeitste modellen.

Massief houten werkbladen komen steeds meer voor omdat hout dankzij de vooruitgang waterbestendig is geworden, zodat vlekken niet langer een probleem vormen. Het onderhoud van een houten werkblad moet echter ten minste om de 6 maanden worden uitgevoerd en het overtollige water moet na het werk worden verwijderd.

Lak voor eigentijdse stijl en duurzaamheid

Lak wordt verkregen door verschillende lagen aan te brengen op de panelen waaruit de gevel is opgebouwd. Een lak is een natuurlijke of synthetische hars die op het keukenfront wordt gespoten om het een meer esthetisch uiterlijk te geven, inclusief een glanzende afwerking, en om de weerstand van het frontmateriaal te optimaliseren. Inderdaad, gelakte keukens vormen een uitzonderlijk hedendaags design. Een gelakt blad, of het nu glanzend, mat, gekleurd of satijnkleurig is, is bovendien hitte- en vochtbestendig.

Wat moet ik kiezen tussen laminaat en melamine keukenfronten?

Laminaat is een stapel planken die worden versierd voordat ze met hars worden bedekt en vervolgens met een paneel aan de voorzijde worden geassembleerd. Melamine is een decoratief paneel met een ruime keuze aan kleuren die op de frontpanelen worden aangebracht.

Melamine is bestand tegen barsten en licht. Het is dus ideaal voor een gevel die regelmatig moet worden gereinigd en gebruikt, vooral als uw afzuigkap in de buurt is. Bovendien is het zeer betaalbaar. Het heeft echter het nadeel dat het gevoelig is voor krassen.

Laminaat past zeer goed bij alle keukenoppervlakken (vloer, werkblad, fronten, meubilair…) en bij alle soorten decoratie. Bovendien is hij bestand tegen hitte, water en detergenten. De lay-out is ook bijna eenvoudig te installeren. Men mag niet vergeten dat laminaat een meer economische oplossing biedt en in verschillende modellen wordt verkocht.

Hoe zit het met keramische keukenmeubelen?

Keramiek heeft een zekere hardheid en is bestand tegen hitte, oplosmiddelen en zelfs oliën. Het is ook niet gevoelig voor krassen. Het is UV-bestendig, wat zorgt voor een zeer indrukwekkende levensduur. Het is zeer hygiënisch en kan worden gedesinfecteerd met een eenvoudige scheut zeepwater. Keramische tegels, ideaal voor gevels, zijn verkrijgbaar in verschillende aspecten voor een tegelvloer of aangepaste meubelen. Het kan ook worden gecombineerd met parketvloeren. Onlangs beschouwd als een van de referentiematerialen voor keukenmeubelen, is keramiek verkrijgbaar in verschillende kleuren (wit, zwart, grijs, beige…).Het is echter gevoelig voor randen en werkbladranden. Bovendien is het bijna onmogelijk om met dit materiaal hoeken en afgeronde vormen te maken.

Innoveer met een granieten werkblad

Een granieten werkblad is niet erg poreus. Dit betekent dat het antibacterieel en gemakkelijk te onderhouden is en bestand is tegen dagelijkse schokken. Ook de weerstand tegen schokken en schurende producten is opmerkelijk. De granieten spoelbak, verkrijgbaar in diverse kleuren, is een trend geworden in de hedendaagse keuken.

Glas: een kwestie van trend en bruikbaarheid

Hedendaagse keukens zijn meestal uitgerust met glas vanwege het heldere en glanzende uiterlijk, hoewel het breekbaar is en niet erg slagvast. Glas is altijd al een trend geweest (tafelgerei, aanrechten, enz.). Voorzichtigheid is echter geboden, want hoewel glas zeer gewaardeerd wordt om zijn hygiënische en designvoordelen, kan de slagvastheid ervan in bepaalde omstandigheden in twijfel worden getrokken.

Kwarts voor een elegant en robuust werkblad

Kwarts werkbladen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: iconisch wit, arabesk wit, grijs, zwart….. Dit materiaal is stevig, schokbestendig en vlekbestendig. Er moet echter voorzichtig worden omgesprongen met vaatwerk dat uit de oven is gehaald, omdat dit kan leiden tot verkleuring. Gemakkelijk te polijsten, kwarts kan zeer nuttig zijn in high-end keukens.