Welke materialen voor keukenmeubilair?


Welke materialen voor keukenmeubilair?

Voor een keuken heeft elk materiaal verschillende kenmerken (robuustheid, weerstand tegen de elementen, esthetiek, hygiëne, etc.) waarmee rekening moet worden gehouden om de juiste keuze te maken. Zoals op elk gebied van bouw of renovatie zijn er verschillende modellen van meubilair en producten op de markt verkrijgbaar. De selectiecriteria hebben niet alleen betrekking op het verkregen ontwerp maar ook op de technologische en praktische voordelen van elk materiaal (hout, laminaat, melamine, glas, enz.).

Roestvrijstaal, het nummer 1 materiaal voor keukenmeubilair

Roestvrijstaal is het eerste afwerkingsmetaal voor keukenmeubilair zoals spoelbakken en is aantrekkelijk voor mensen vanwege de bijzondere hygiënische eigenschappen. Inderdaad, dit materiaal heeft geen porositeit, vandaar zijn aanzienlijke antibacteriële kracht. Thermisch gevoelig, een roestvrijstalen werkblad is bestand tegen elke onderdompeling en warmtebehandeling. Het is het belangrijkste materiaal dat wordt gebruikt voor spoelbakken. Toch is het gevoelig voor krassen en wordt het na verloop van tijd minder glanzend. Om dit aan te kunnen, geeft u de voorkeur aan honingraatmodellen. Roestvrij staal is dimensioneel stabiel en is het enige materiaal dat geschikt is voor het ontwerp van een gasfornuis. Naast roestvrij staal kan ook een ander metaal worden gebruikt: zink, koper en tin.

Hout: voor een natuurlijker ontwerp

Zeer interessant omdat het hout van de fronten van de keukenmeubels bestand is tegen de stress van het dagelijks leven. Het is geschikt voor alle soorten meubilair en kleuren. Als afwerking heeft u een ruime keuze: glanzend, satijn, mat, met of zonder reliëf. Bovendien biedt het een natuurlijker uitzicht op het keukenfront. Beuken, dennen, walnoten, kersen en eiken behoren tot de meest gebruikte houtsoorten in Frankrijk en geven een natuurlijke smaak en een onweerstaanbare charme die goed past bij de trend in de moderne keuken. Bij de keuze van de beschikbare houtsoorten is het belangrijk op te merken dat massief hout een authentiek ontwerp geeft, terwijl de prijs niet binnen ieders bereik ligt. In plaats daarvan geven we de voorkeur aan gelijmd gelamineerd hout boven volledig gelakte of gebeitste modellen.

Massief houten werkbladen worden steeds vaker gebruikt omdat de vooruitgang het mogelijk heeft gemaakt om hout waterbestendig te maken en beitsen dus geen probleem meer zijn.  Het onderhoud van een houten werkblad moet echter minstens om de 6 maanden worden uitgevoerd en er moet op worden gelet dat het overtollige water na het werk wordt verwijderd.

Lak voor een eigentijdse stijl en onberispelijke weerstand

De lak wordt verkregen door meerdere lagen aan te brengen op de panelen waaruit de gevel bestaat. Een lak is een natuurlijke of synthetische hars, die op de keukengevel moet worden gespoten om het meer esthetiek te geven, met inbegrip van glanzende afwerking en om de weerstand van het gevelmateriaal te optimaliseren. Inderdaad, gelakte keukens hebben een uitzonderlijk eigentijds design. Of het nu gaat om glanzende, matte, gekleurde of satijnglans, een gelakte top is ook bestand tegen hitte en vocht.

Wat moet ik kiezen tussen laminaat of melamine keukenfronten?

Laminaat is een stapeling van gedecoreerde platen voordat ze met hars worden gecoat en vervolgens worden samengevoegd met een paneel aan de voorzijde. Wat melamine betreft, is het een decoratieve plaat met een ruime keuze aan kleuren die op de panelen van de gevel zijn aangebracht.

Melamine is bestand tegen scheuren en licht. Het is dus ideaal voor een gevel die regelmatig moet worden gereinigd en gebruikt. Bovendien is het zeer betaalbaar. Het heeft echter het nadeel dat het gevoelig is voor krassen.

Voor laminaat gaat het uitstekend samen met alle keukenoppervlakken (vloer, werkblad, fronten, meubels…) en met elk type decoratie. Bovendien is het bestand tegen hitte, water en reinigingsmiddelen. De indeling is ook vrijwel eenvoudig te monteren. Men mag niet vergeten dat laminaat een meer economische oplossing biedt en in verschillende modellen wordt verkocht.

Hoe zit het met keramische keukenmeubels?

Keramiek heeft een bepaalde hardheid en is bestand tegen hitte, oplosmiddelen en zelfs oliën. Het is ook niet gevoelig voor krassen. Het is UV-bestendig, wat een zeer indrukwekkende levensduur garandeert. Het is zeer hygiënisch en kan worden gedesinfecteerd met slechts een scheutje zeepwater. Ideaal voor gevels, keramische tegels zijn verkrijgbaar in verschillende aspecten voor een tegelvloer of een kast op maat. Het kan ook worden gecombineerd met parketvloeren. Onlangs beschouwd als een van de referentiematerialen voor keukenmeubilair is keramiek verkrijgbaar in verschillende kleuren (wit, zwart, grijs, beige…).Het is echter gevoelig voor randen en randen van het werkoppervlak. Bovendien is het bijna onmogelijk om met dit materiaal hoeken en afgeronde figuren te maken.

Weten hoe te innoveren door te kiezen voor een graniet werkblad

Een granieten werkblad is niet erg poreus. Het is dus antibacterieel en gemakkelijk te onderhouden, naast het weerstaan van alledaagse schokken. Deze weerstand tegen schokken en schurende producten is ook opmerkelijk.  De granieten gootsteen, verkrijgbaar in verschillende kleuren, is een trend geworden in de hedendaagse keuken.

Glas: een kwestie van trend en praktische zaken

Hedendaagse keukens zijn het meest uitgerust met glas vanwege het heldere en glanzende uiterlijk, hoewel het fragiel is en niet erg bestand tegen stoten. Glas is altijd al een trend geweest (serviesgoed, werkbladen, enz.). Voorzichtigheid is echter geboden, want hoewel glas zeer gewaardeerd wordt om zijn hygiënische en designvoordelen, kan de slagvastheid ervan in bepaalde omstandigheden in twijfel worden getrokken.

Kwarts voor een elegant en robuust werkblad

Er zijn verschillende kleuren van het kwartswerkblad: iconisch wit, arabesk wit, grijs, zwart… Dit materiaal is stevig, bestand tegen schokken en vlekken. Er moet echter voorzichtig worden omgesprongen met gerechten die uit de oven zijn gehaald, wat kan leiden tot verkleuring. Gemakkelijk te polijsten, kwarts kan zeer nuttig zijn in high-end keukens.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *