19/06/2024

Welke keukenafzuigkap kiezen?

Naast het praktische aspect kan de afzuigkap ook de esthetiek vaneen keuken verbeteren en zelfs een belangrijk element worden van het ontwerp van deze ruimte. Maar om het juiste model te kiezen, het te laten harmoniëren met alle essentiële apparatuur en meubilair van de keuken, is de keuze van de materialen ook belangrijk, en om het potentieel ervan ten volle te benutten, is het raadzaam de keuze te oriënteren aan de hand van verschillende criteria. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij de keuze van uw keukenafzuigkap.

Hoe kiest u uw dampkap of uw wandkap?

Laten we het eerst eens hebben over de esthetiek van het toestel. De afzuigkap is een vrij grote ruimte die het meest opvalt in een keuken. Daarom is het belangrijk om het zorgvuldig te kiezen, zodat het harmonieert met alle andere accessoires en meubels in de kamer – wij hebben een gids voor meubels. De grootte van de afzuigkap moet in verhouding staan tot de grootte van uw fornuis of kookplaat. Dit wordt gedaan voor een betere harmonie en vooral voor een optimaal rendement van het toestel. De uitzondering op deze regel vormen echter de afzuigkappen. Inderdaad, als u er een voorliefde voor hebt, kunt u ze kleiner kiezen dan uw fornuis. Ze hebben een grote zuig- en afzuigkracht, zodat dit type kap niet veel ruimte nodig heeft.

De keuze van kleur en ontwerp hangt dan alleen nog af van uw voorkeuren. Stem de kleur van de afzuigkap van uw keuze af op de kleurcode van uw keuken, of kies een afzuigkap die bij veel ontwerpen past, zoals afzuigkappen van glas of roestvrij staal. Het kiezen van een afzuigkap die bij uw keukeninrichting past, is nog belangrijker als u een open keuken hebt. De ontwerpers van vandaag hebben veel inspiratie om meer originele kapontwerpen te creëren. Deze types design afzuigkappen behoren tot de beste modellen die zeer populair zijn om te worden gebruikt op kookplaten en eilandbladen in de keuken, en om open keukens te verfraaien.

Bedenk dat er verschillende soorten kappen zijn:

Decoratieve wandkappen Inbouwkappen Uittrekbare of intrekbare kappen Kappen Werkblad Covers Decoratieve hoekkappen Filter groepen Eiland Kappen Schuine kappen

En om de juiste voor uw keuken te kiezen, moet u de juiste aanbiedingen vinden. Veel merken bieden design afzuigkappen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De juiste afzuigkap kiezen

De keukenafzuigkap kan worden aangepast aan uw behoeften en uw budget. Naast de technische en esthetische criteria is het dus belangrijk te kiezen op basis van de prijs-kwaliteitverhouding van elke afzuigkap. Controleer voor u koopt ook belangrijke punten zoals de verlichting van uw afzuigkap. Een verlichte afzuigkap geeft u een elegantere look en maakt vooral uw kookruimte lichter.

De afzuigkap kan ook worden uitgerust met automatische rookmelders, een turbofunctie of een afstandsbediening, en eindeloos veel opties, afhankelijk van het merk. Aarzel dus niet om het bedieningspaneel van uw afzuigkap te raadplegen om meer te weten te komen over de functies ervan (LED-verlichting, enz.).

Kiezen op basis van technische criteria

De afzuigkap moet ook worden gekozen op basis van :

Zijn luchtstroom of zuigkracht. Het luchtdebiet is afhankelijk van het model van de kap. Uitgedrukt in m³/uur kunt u het gewenste luchtdebiet bepalen met de volgende formule: oppervlakte x plafondhoogte. De normale luchtstroom van een afzuigkap is echter 10 maal het volume van de keuken, en 20 maal als het een recycleerbare afzuigkap is. De snelheid van een afzuigkap kan worden aangepast door de zuigsnelheid in te stellen, die varieert van 0 tot 4. Type vetfilter. Controleer het type vetfilter, of het afwasbaar is of niet. Het soort extractie. Hier kunt u kiezen tussen een afzuigkap en een recirculatiekap. Het geluidsniveau. Het gemiddelde geluidsniveau van afzuigkappen op de markt is 45Db. Maar u kunt stille afzuigkappen vinden met een minimumgeluidsniveau van 35dB en een maximum van 60dB.

Hoe kiest u tussen een dampkap en een recycleerbare dampkap?

Het verschil tussen de afzuigkap en de recyclingkap is het volgende De afzuigkap zuigt, zoals de naam al zegt, allerlei geuren en dampen af. De recirculatiekap daarentegen voert het aangezogen materiaal niet af, maar recyclet het via een kool- en een vetfilter, die regelmatig moeten worden gereinigd om de prestaties en de levensduur van het toestel te optimaliseren.

De afzuigcapaciteit van keukenafzuigkappen hangt af van de kenmerken en accessoires van het apparaat, zoals het filter of het afzuigsysteem van de keukenafzuigkappen. En de beste modellen zijn die welke het best aan uw behoeften en eisen voldoen. Of het nu gaat om het ontwerp, de afzuigkracht (rook, geur, stoom, enz.), de geluids- of lichtfunctionaliteit.

Zodra u het juiste model afzuigkap voor uw huis hebt gekozen, met of zonder afzuigkap, is het belangrijk om deze correct te installeren. Een afzuigkap die niet aan de installatienormen voldoet, kan niet op vol vermogen werken.