Welke afzuigkap moet u kiezen? 


Welke afzuigkap moet u kiezen? 

Naast het praktische aspect kan de afzuigkap de esthetiek van een keuken verbeteren en zelfs een belangrijk onderdeel worden van het ontwerp van die ruimte. Maar om het juiste model te kiezen, om het te harmoniseren met alle apparatuur en meubilair in de keuken, en om ten volle te profiteren van zijn potentieel, is het raadzaam om uw keuze te oriënteren op basis van verschillende criteria. Hier zijn een paar tips om u te helpen bij het kiezen van uw afzuigkap.

Hoe kiest u uw afzuigkap of wandkap?

Laten we het eerst eens hebben over de esthetiek van het apparaat. De afzuigkap is een vrij grote ruimte die het meest opvalt in een keuken. Het is daarom belangrijk om het zorgvuldig te kiezen, zodat het goed past bij alle andere accessoires en meubels in de kamer. De grootte van de afzuigkap moet in verhouding staan tot de grootte van uw kachel of kookplaat. Dit gebeurt voor een betere harmonie en vooral voor een optimaal rendement van het toestel. De modellen van afzuigkappen zijn echter een uitzondering op de regel. Inderdaad, als u een voorliefde heeft voor het laatste, kunt u ze kleiner kiezen dan uw kachel. Ze hebben een hoge zuig- en afzuigkracht, dus dit type kap heeft niet veel ruimte nodig.

De keuze van de kleur en het ontwerp hangt dan alleen af van uw voorkeuren. Combineer de kleur van de afzuigkap van uw keuze met de kleurcode van uw keuken, of kies een afzuigkap die past bij vele ontwerpen zoals glazen of roestvrijstalen afzuigkappen. Het kiezen van uw afzuigkap die past bij uw keukendecor is nog belangrijker als u een open keuken heeft. De ontwerpers van vandaag de dag hebben veel inspiratie om meer originele kapontwerpen te maken. Dit soort design kappen behoren tot de beste modellen die zeer populair zijn voor gebruik op kookplaten en eiland werkbladen in de keuken, en verbeteren open keukens.

Houd er rekening mee dat er verschillende soorten kappen zijn:

 • Decoratieve wandkapjes
 • Ingebouwde kappen
 • Ladekappen of intrekbare kappen
 • Cap Hoods
 • Kappen voor werkbladen
 • Decoratieve hoekkappen
 • De filtergroepen
 • De eilandkappen
 • Hellende kappen

En om er een te kiezen die bij uw keuken past, weet u met de hele keuken de juiste plannen te vinden. Veel merken bieden design kappen aan met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Het kiezen van de juiste afzuigkap

De afzuigkap kan worden aangepast aan uw behoeften en budget. Naast de technische en esthetische criteria is het dus belangrijk om te kiezen op basis van de kwaliteit-prijsverhouding van elke kap. Controleer voor de aankoop ook belangrijke punten zoals de verlichting van uw kap. Een verlichte kap geeft u een stijlvolere uitstraling en maakt vooral uw kookruimte lichter.

De kap kan ook worden uitgerust met automatische rookmelders, een turbo-functie of een afstandsbediening, en opties die eindeloos zijn, afhankelijk van het merk. Aarzel dus niet om het bedieningspaneel van uw kap te controleren om meer te weten te komen over de functies ervan (LED-verlichting, enz.).

Kies op basis van technische criteria

De afzuigkap moet ook worden gekozen op basis van :

 • Zijn luchtdebiet of zuigkracht. Het luchtdebiet is afhankelijk van het model van de kap. Uitgedrukt in m³/uur kunt u uw keuze van de gewenste luchtstroom oriënteren aan de hand van de volgende formule: oppervlakte x plafondhoogte. Toch is de normale luchtstroom van een afzuigkap 10 keer groter dan het volume van de keuken, en 20 keer groter als het een recyclebare afzuigkap is.
 • De snelheid van een zuurkast kan worden aangepast door de afzuiging aan te passen, die varieert van 0 tot 4.
 • Het type vetfilter. Controleer het type vetfilter, of het wasbaar is of niet.
 • Het type extractie. Hier heeft u de keuze tussen een afzuigkap of een recirculatiekap.
 • Het geluidsniveau. Het gemiddelde geluidsniveau van zuurkasten op de markt is 45Db. Maar u kunt stille afzuigkappen vinden om te profiteren van een geluidsniveau van minimaal 35dB en maximaal 60dB.

De afzuigkap en de recycleerbare kap, hoe te kiezen?

Het verschil tussen de afzuigkap en de recycleerbare kap is als volgt: 

De afzuigkap, zoals de naam al aangeeft, evacueert allerlei soorten geuren en dampen. Terwijl de recirculerende zuurkast het aangezogen materiaal niet afvoert, maar recycleert via een koolstoffilter en een vetfilter die regelmatig moeten worden gereinigd om de optimale werking en de lange levensduur van het apparaat te optimaliseren.

Het afzuigvermogen van de afzuigkappen is afhankelijk van de eigenschappen en accessoires van het apparaat, zoals het filter of het afzuigsysteem van de afzuigkappen. En de beste modellen zijn de modellen die het beste voldoen aan uw behoeften en eisen. Of het nu gaat om het ontwerp, de afzuigkracht (rook, geuren, stoom, enz.), het geluid of de lichtfunctionaliteit.

Als u eenmaal het juiste model van de afzuigkap voor uw huis hebt gekozen, met of zonder afzuigkap, is het belangrijk om deze goed te installeren. Inderdaad, een kap die niet voldoet aan de installatienormen kan niet op vol vermogen werken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *