29/05/2024

De essentiële uitrusting in een restaurantkeuken

Omdat de keuken het imago van een restaurant bepaalt, zijn de gerechten die er worden bereid en de bereidingstijd van cruciaal belang: de ervaring van de klanten is er grotendeels op gebaseerd – het meubilair is net zo belangrijk. Om de kwaliteit van de gerechten te garanderen, moeten de koks over de nodige uitrusting en toebehoren beschikken. Gas of elektrisch, hier is de gids voor professionele keukenapparatuur.

Welke HWC-apparatuur is essentieel in een keuken?

Ovens en fornuizen: een ruime keuze voor restaurants

Er zijn verschillende ovenmodellen op de markt: magnetron, lage temperatuur, gas, stoom, pizza, convectie, enz. Een elektrische machine is trendy en milieuvriendelijk. De oven is een essentieel onderdeel van de uitrusting voor koken en succes, en de keuze kan variëren naargelang van het soort voedsel dat wordt opgediend en de snelheid van het koken. Om bijvoorbeeld gerechten (pizza, frietjes, enz.) opnieuw te kunnen opwarmen, moet de keuken zijn uitgerust met een microgolfoven. Voor het koken (vlees, terrines, enz.) verdient het de voorkeur een gasfornuis of een thermostatische oven te kiezen. Dit betekent dat de chef-kok in de keuken van een restaurant over ten minste twee soorten ovens moet beschikken. Met deze apparatuur kunt u twee of meer gerechten tegelijk bereiden, maar ook een grote verscheidenheid aan menu’s.

Het fornuis is een van de meest veelzijdige apparaten in de keuken. De functie ervan is het koken, smelten en verhitten van verschillende soorten bereidingen. Bestaande in verschillende modellen, heeft dit toestel tussen 2 en 8 branders om een snelle service te verzekeren en vergeet de afzuigkap niet die ook essentieel is.

Kwaliteitstellers en -snijders

Essentiële uitrusting in elke zichzelf respecterende professionele keuken, het werkblad en de snijvlakken moeten van roestvrij staal zijn voor hygiënisch onderhoud. Roestvrij staal is ideaal voor een werkblad. Het is bestand tegen voedsel- en vleessappen, detergenten en corrosie. Onderhoud gaat hand in hand met de apparatuur zelf om de duurzaamheid ervan te waarborgen.

De koelkast: de machine om voedsel te bewaren

Voor de conservering van voedselbereidingen en grondstoffen wordt het gebruik van een koelruimte aanbevolen. Deze elektrische machine, die verkrijgbaar is in verschillende modellen, voorkomt dat voedsel bederft, waardoor het langer kan worden bewaard. Het is dan ook een van de belangrijkste onderdelen van de keuken. Het is ook een van de verplichte apparaten voor professionele keukens. De capaciteit van de koelkast is afhankelijk van de grootte van uw restaurant. Uit architectonisch oogpunt is het beter om een koel-vriescombinatie te hebben dan een eenvoudige koelkast. De vriezer maakt een snelle werking mogelijk op gemakkelijk bederfelijke levensmiddelen: melk, vlees, vis … Het koelkastcompartiment is bestemd voor ingrediënten en bijgerechten (groenten, fruit, sauzen, ijskoffie en andere dranken…) en voor halfvaste producten (yoghurt, boter, margarine…).

De professionele friteuse

Over het algemeen gemaakt van roestvrij staal, kan het worden gebruikt om frietjes te maken van verschillende voedingsmiddelen: inktvis, beignets, aardappelen en andere groenten. Maar vanwege het gebruik, geef de voorkeur aan die welke gemakkelijk schoon te maken zijn en een grote capaciteit hebben. De friteuse is een professioneel apparaat dat van essentieel belang is om de kwaliteit van het bereide voedsel te garanderen en om meer olie te besparen, hoewel sommige kleine restaurants in plaats daarvan een roestvrijstalen of aluminium pan gebruiken.

De mixer-menger voor producten van hoge kwaliteit

Dit type keukenmachine, de beste uitrusting voor banketbakkers en bakkers, is onmisbaar in een professionele keuken, vooral voor de bereiding van zelfgemaakte desserts en bloemige gerechten. De kneedmachine vergemakkelijkt bijvoorbeeld het kneden van pizzadeeg. Beide materialen hebben dus een positief effect op de verwerkingssnelheid Ik nodig u uit om te kijken welke materialen u het beste kunt kiezen voor uw keuken.

Moderne keuken met warmwaterbad

Het waterbad is een ander apparaat dat u het leven in de keuken gemakkelijker maakt. U kunt het gebruiken om verschillende bereidingen te smelten: chocolade, boter, kaas, enz. Het zal een grote hulp voor u zijn om in een waterbad te koken en het voedsel warm te houden. U kunt een warmwaterbadapparaat kopen in zijn professionele presentatie of kiezen voor de traditionele methode en uw warmwaterbad maken met behulp van potten en platen.

Batterijen en kookgerei

Kookgerei omvat een reeks keukengerei die essentieel zijn voor het bereiden en koken van gestoofde producten. Deze omvatten potten, pannen, braadpannen, pannen, enz. We mogen ook het basisgerei niet vergeten, zoals spatels, gardes, messen, enz. Deze accessoires, van staal of keramiek, zijn onmisbare professionele gebruiksvoorwerpen, en moeten dus in hun geheel worden geleverd voor kwaliteitswerk.

Een vaatwasser om uw werk te verlichten

Het is de verantwoordelijkheid van het restaurant om het vaatwerk na gebruik af te wassen. De afwasmachine is een zeer nuttig stuk keukengerei. Een vijftigtal met olie en etensresten besmeurde borden met de hand afwassen is erg vervelend. Om deze vervelende taak gemakkelijker te maken, bieden sommige restaurants een afwasmachine aan die deze taak gemakkelijker en sneller maakt. De grootte, het type bestekmand, het geluidsniveau en de energieklasse van deze professionele keukenapparatuur zijn de belangrijkste criteria bij de keuze van deze apparatuur.

Professionele veiligheidsuitrusting

In een restaurant dat overweegt zijn service te professionaliseren, is het in overeenstemming brengen van de keuken en de veiligheidsuitrusting een cruciale stap. In de restaurantsector mogen gezondheid en veiligheid op het werk niet licht worden opgevat. Er zijn passende regels om te volgen. Rookdetectoren helpen bijvoorbeeld te anticiperen op het risico van brand in het restaurant. Binnen een straal van 200 of 400 meter, afhankelijk van de door het restaurant gehanteerde norm, moet een brandblusapparaat worden geïnstalleerd. Antislipmaterialen in de behuizing voorkomen ook het risico dat keukenpersoneel uitglijdt. Deze voorbeelden zijn niet volledig, maar tonen wel aan hoe belangrijk het is de juiste uitrusting voor uw restaurant te kiezen om aan de verwachtingen van uw klanten te voldoen.