19/04/2024

Een feestelijk kerstaperitief in 5 recepten

Voor feestdagen zoals Kerstmis of het nieuwe jaar is het bereiden van een aperitief naar keuze een must voor een goede feestelijke maaltijd. Het is daarom raadzaam om uw gasten te verrassen met eenvoudige en snelle recepten om heerlijke hapjes, hapjes, hapjes of glaasjes te bereiden. Er zijn veel ideeën om uw aperitief tot een succes te maken, om verse ingrediënten zoals foie gras, zalm, kaas, sint-jakobsschelpen, eieren of tomaten in een taart of bladerdeeg te gebruiken, afhankelijk van het gebruikte gebakje. Om het feest rond de boom op te fleuren, ontdek het goede idee van recepten om sappige aperitieven te maken voor jong en oud.

5 ideeën van voorgerechten voor Kerstmis

Als je een tekort aan fantasie hebt om je kerstdiner goed te laten beginnen, dan zijn hier 5 receptideeën om met behulp van glaasjes of hapjes een onvergetelijk aperitief te bereiden terwijl je niet de hele avond in je keuken staat.

Verse geitenkaas voorgerecht

Geitenkaas is een van de sterren van het aperitief. In bladerdeeg of toast, het is altijd een goed idee!

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 vers geitenstammetje
  • 12 pistachenoten
  • 6 bieslookbladeren
  • Sesamzaad, papaver..
  • 4 walnootpitten
  • Paprika

Voorbereiding (40 minuten)

Snijd de geitenkaas in blokjes. Rol ze met de hand in ballen. Hak dan de bieslook in stukken en strooi ze in een schotel. Verpletter de pistachenoten en walnoten in twee verschillende platen. In een ander bord, giet je sesam, paprika, papaver. Rol uw knoedels in elk bord om ze te bedekken met verschillende smaken en kruiden. Zet hem 30 minuten in de koelkastgeitenkaas

Garnalen, zalm en avocado gevulde koolrolletjes

Voor Kerstmis brengen deze kleine gevulde koolhapjes een nieuwe versie van het originele zoete recept. Verras uw gasten met een geslaagd dineraperitief!

Ingrediënten (6 personen)

  • 120 g bloem
  • 20 cl water
  • ½ theelepel zout
  • 75 g boter
  • 3 grote eieren
  • 100 g gekookte garnalen
  • 1 advocaat
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 100 g verse zalm
  • 1 potje cottage cheese
  • Zout en peper

Voorbereiding (55 minuten)

Verwarm de oven eerst voor op 180°C. Smelt vervolgens de boter in stukjes met het zout in een steelpan. Haal de bloem van het vuur en voeg de bloem toe. Roer met een lepel om een glad deeg te verkrijgen. Voeg de eieren één voor één toe en meng ze goed door elkaar. Vorm dan kleine bolletjes pasta met een lepel of een gebakje op een ovenschaaltje, bedekt met een bakplaat. Herhaal dit om het deeg af te maken en bak het gedurende 20 minuten. Laat het afkoelen. Snijd de zalm tijdens het koken in kleine blokjes. Verwijder de avocadovel, de steen en snijd de avocado ook in blokjes. Snij de garnalen in stukken. Meng in een kom de opgeklopte kaas met de mayonaise. Voeg zout en peper toe. Haal de dop van de kool en vul deze met de room, zalmblokjes, avocado en garnalen en zet de dop er weer op. Serveer je gevulde kool!

Aperitief glazen met zalm, garnalen en viskuit

De verrine is een soort van feestelijk aperitief, waarin de belangrijkste kerstproducten worden samengebracht.

Ingrediënten (6 personen)

  • 5 plakjes gerookte zalm
  • 125 g gepelde garnalen
  • 25 g viskuit
  • 6 garnalenchips
  • ¼ citroen
  • 1 eetlepel verse room
  • Gekapte dille
  • Bieslook, geknipt

Voorbereiding (10 minuten)

Snijd uw zalm in plakjes. Meng vervolgens de room, het citroensap en de kruiden in een kom. Doe in elke glaasje een paar garnalen tot een derde, 1 theelepel room en de plakjes gerookte zalm. Voeg de viskuit met garnalenkruimels toeverrine

Ham en truffelleverhapjes

Verfijnd en delicaat, dit aperitief brengt klasse en smaak aan uw feestjes!

Ingrediënten (6 personen)

  • 2 plakjes witte ham
  • 1 plakje truffelganzenlevermousse

Voorbereiding (35 minuten)

Spreid de truffelganzenlevermousse uit met een mes aan één kant van de witte ham. Leg de andere plakjes erop en snijd de plakjes in regelmatige vierkanten. Reserveer ze op een koele plaats voordat je ze op toast zet.

Minikaas en salamipaneton

Met deze amuse-bouche kunt u de beroemde Italiaanse taart opnieuw bekijken voor uw volgende dineraperitief of voor Kerstmis.

Ingrediënten (8 personen)

  • 325 g bloem
  • 50 cl melk
  • 2 eieren + 2 dooiers
  • 1 theelepel suiker
  • 180 g boter
  • 25 g gist
  • Zout
  • Salami
  • Saladebladeren
  • Emmentaler kaasplakken

Voorbereiding (1u15)

Voor de panetton verwarmt u de melk in de magnetron en giet u deze in een kom. Voeg de gist, suiker en 80 g bloem toe. Laat 15 minuten rusten. Smelt de boter en meng deze met de overgebleven bloem, eieren, dooiers, zout en het melk-/gistmengsel. Werk het deeg zo dat het homogeen is. Laat het 30 minuten rusten. Giet het deeg in beboterde en met bloem bestrooide afzonderlijke vormen en laat het 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de panetton vervolgens een half uur op de bodem van de oven. Laat het afkoelen. Snijd de panetton in vier plakken, in de lengte. Tussen elk plakje wordt een slablad, een plakje salami en een plakje kaas gestoken. Zet de hoed terug op. Steek een stokje met een cherrytomaatje in om elke panetton vast te houdenmini-panettone Je hebt nu alle ideeën om lekkere aperitieven, hapjes en hapjes te maken voor Kerstmis! Aarzel niet om uw persoonlijke touch mee te nemen!